14.000 Ft-tól -5% kedvezmény --- 18.000 Ft-tól INGYENES SZÁLLÍTÁS --- 28.000 Ft-tól -10% kedvezmény

viber Kérdeznél? Hívj!   20/540-3749   h-p  9-16 óráig

vitalimax.hu - potenciakiraly.hu - vitaliman.hu

vitalimax.hu

 

Tőzegáfonya

2011.08.06 03:15

Valószínűleg mindenki hallott már a tőzegáfonyáról, ám kevesebben tudják, mennyire sok mindenre használható.

 

Ez a természetben fellelhető növény, rengeteg hatóanyagot tartalmaz, melyek rendkívül hatékonyak különféle megbetegedések vagy tünetek kezelésében, illetve a prevencióban is.

 

 

 

Valóságos csodaszerként tekinthetünk a tőzegáfonyára, melynek hatásait évezredek óta ismeri az emberiség,  mégis inkább napjainkban került előtérbe, mióta népszerűbbek az egészséges, természetes gyógymódok.

 

 

 

A tőzegáfonya ugyanabba a családba tartozik, mint az áfonya és a fekete áfonya – az örökzöld azáleák közé. Észak-Amerikában őshonos, elsősorban lápos, mocsaras és savanyú pH-jú helyeken terem. Érett gyümölcsét a gyógyászatban többféle betegség megelőzésére és kezelésére is felhasználják. Az áfonyák nálunk ritka növények – a sarkkörtől a trópusokig Földünk északi felét az áfonyáknak mintegy háromszáz faja népesíti be. Ezek egyik kiemelkedő faja a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) – angolul cranberry –, mely igen nedves, savanyú talajon, tőzegmohalápon él. A 19. században még a Dunántúlon is előfordult.

 

 

 

Sokan keverik a vörös áfonyával (vaccinium vitis-idaea), melynek angol elnevezése azonos: cranberry. Ám a vörös áfonya igazi hazája Észak-Európa, ott az erdős tundrák és tajgák növénye. Közép-Európában csak a hegyek magasabb régióiban él, hazánkban jóval ritkább, mint a fekete áfonya. Kedveli a fényt, ezért inkább erdőszéleken, vágásterületeken telepszik meg. Nálunk a Zempléni-hegységben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján (például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben, illetve a Mecsekben) található.

 

 

 

Vadon élő bogyós gyümölcseink tápértéke sokkal magasabb, mint azoké, amelyeket termelnek. Mindkét áfonyában azonos hatóanyagok vannak, azonban lényegesen eltér a gyümölcs cukortartalma. Míg a vörös áfonya cukortartalma 12%, addig a tőzegáfonya mindössze 3% cukrot tartalmaz. A tőzegáfonya pektintartalma 0,7%, a vörös áfonyáé 0,3%. Egészségvédő festék van benne.

 

 

 

Az áfonya gyümölcse igen értékes. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a színét adják, biológiailag értékesebbek, mint amilyenek a gyümölcshús alkotói. Az antocianinok bioaktív anyagok, segítenek megőrizni az ember egészségét:

 

 

 

Az antocianinok erélyes antioxidáns vegyületek, azaz védenek a sejtkárosodás és a rák keletkezése ellen.

 

Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat is nagy adagban tartalmaz.

 

 

 

Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin-tartalma révén a farkasvakság kezelésében is segít.

 

 

 

Kiemelkedően magas a káliumtartalma, továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, C-vitamin is bőven van benne.

 

 

 

Gátolja a baktériumok elszaporodását

 

A laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a vörös áfonya segít megakadályozni, hogy az E. coli, a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. Ez a tapadást megakadályozó hatás radikálisan lecsökkenti a baktériumok fertőzést kiváltó megbetegítőképességét. A gyümölcsben megtalálható proanthocyanidok vizsgálatánál sikerült kimutatni ezt a tapadásmegakadályozó funkciót. Idősebb nők tesztelésekor a vörös áfonya jóval hatékonyabban csökkentette a hólyagban található baktériumok számát, mint a placebo, és ez a hatás ígéretesnek mutatkozik a húgyúti fertőzések megelőzésében is. Egy kettős vak kontrollált kutatás során, melyben olyan fiatalabb, 18 és 45 év közötti nők vettek részt, akik visszatérő húgyúti fertőzésekre panaszkodtak, bebizonyosodott, hogy a kapszula formájában szedett vörösáfonya-koncentrátum (400 mg naponta kétszer) három hónapig tartó szedésével a húgyúti fertőzések kiújulása látványosabban lecsökkent, mint a placebóval kezelt betegeknél. További kísérletek arra utalnak, hogy a vörös áfonya segíthet hólyagplasztikázott vagy vizeletpangással küzdő betegeknek nyálka- és gennymentessé tenni a vizeletüket.

 

Véd mindenfajta vesekőtől
Savas összetevőinek köszönhetően a tőzegáfonya akadályozza a vesekövek képződését. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azoknál a betegeknél, akik vesekő-eltávolítás után rendszeresen áfonyakivonatot szednek, 50 százalékkal kisebb annak az esélye, hogy újabb kövek alakuljanak ki szervezetükben. Összehasonlították az eredményeket a szilva- és a ribizlikivonatok esetében is, és kiderült, hogy egyedül a tőzegáfonya képes mindkétfajta – mind a kalciumot tartalmazó, mind a kalciummentes – vesekő kialakulásának esélyét csökkenteni.

 

 

 

Nagytakarítás az erekben

 


A tőzegáfonya a koleszterinszintet is helyreállítja. Még a szupermarketekben kapható 27 százalékos áfonyaital tartós fogyasztása esetén is csökken az LDL-koleszterin (az érfalban lerakódásra hajlamos rossz koleszterin) szintje, míg a HDL-koleszteriné (ez a jó koleszterin) nő. Ezzel együtt jelentősen csökken a szívbetegségek kialakulásának veszélye. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott 27 százalékos áfonyaitalban található édesítőszer káros mellékhatásokat okozhat, ezért ajánlatosabb tömény, édestítetlen szirupokat választani. A tőzegáfonya felkerült a világ legegészségesebb élelmiszereinek listájára, mivel fenoljai révén még az érelmeszesedés által okozott szív- és érrendszeri problémákat is képes visszafordítani. Az egyik legbiztosabb természetes gyógyszer a szívinfarktus elkerülésére, illetve gyógyítására. Az amerikai Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tőzegáfonyából készült porban vagy lében hatalmas mennyiségű C-vitamin és flavonoidok találhatók. Mivel ezekről az alkotókról már régóta tudjuk, hogy nemcsak az immunrendszer erősítésében van óriási szerepük, hanem igen intenzív érvédők és serkentik a sejtek regenerálófolyamatait is, ezért a tőzegáfonyát ma már nemcsak húgyúti problémák kezelésére, hanem érvédőként és sejtregeneráló szerként is alkalmazzák.

 

 

 

Szívvédő tőzegáfonya

 


Az áfonya az egyik legbiztosabb természetes gyógyszer a szívszélhűdés (infarktus) elkerülésére, illetve annak gyógyítására. Azok számára, akik bármilyen érrendszeri, koszorúér- vagy egyéb, a szívvel kapcsolatos betegségben szenvednek, ajánlatos áfonyalé fogyasztása. Rendkívüli gyógyító erejét annak köszönheti, hogy nagyon magas a kálium- és érvédő festéktartalma. Ennek köszönhetően stabilizálja a szívritmust és védi az ereket. Ezért nemcsak a nagyon alattomos érbetegség megelőzésére jó, de azok számára is ajánlatos, akik enyhébb szívinfarktuson átestek már, és nem kizárt náluk újabb roham bekövetkezése sem. Az áfonya rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel meg lehet előzni a következő rohamot. Ha nincs a környékünkön friss áfonya, szedjünk kúraszerűen áfonyakapszulát!

 

 

 

Lázas megbetegedések esetén is segít
Skarlát, malária, reumatikus láz, influenza és más, lázzal járó betegség esetén is jó szolgálatot tesz az áfonya, mert magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket, és elősegíti a károkozók leküzdését.

 

 

 

Javulnak a bőrbetegségek és a bőrkiütések
A bőrbetegségek egy része és egyes kiütések a máj és az emésztőszervek működésével függenek össze, az pedig azzal, amit fogyasztunk, illetve a vér állapotával. Az áfonya jó vértisztító, ezért enyhíti az ekcémás, kiütéses, pikkelysömörös bőrtüneteket.

 

Élesíti a látást

 


Több szembetegség is enyhíthető az áfonya rendszeres fogyasztásával: így a szürkületi vakság, a szürke hályog és a magas vérnyomásból eredő látási zavarok.

 

 

 

Milyen adagban szedhető vörös áfonya?

 


Az édesítőszer nélkül készült vörös áfonyalé mindennapos fogyasztásának hatása megközelíti a vörös áfonyakivonat hatását. Mivel azonban a lé elég savanyú, és sokat kellene belőle inni a megfelelő adagú hatóanyagszint eléréshez, manapság elterjedtebb a kapszulás fogyasztás (1 kapszula kb. 8-9 pohár lé hatóanyagát tartalmazza koncentráltan). A vörös áfonya levét tartalmazó kapszula (400 mg) naponta kétszer szedhető. Ezenkívül fogyasztható vörösáfonya-tinktúra is, naponta háromszor ½-1 teáskanállal (3–5 ml).

 

 

 

Előfordulnak-e káros mellékhatások vagy kölcsönhatások?
A vörös áfonya koncentrátumának nem jegyezték le mellékhatását, és káros kölcsönhatása sem ismert, még terhesség és szoptatás alatt sem. Egy beszámoló szerint a meghatározatlan mennyiségű vörös áfonya egy hétig tartó szedése során 43%-kal nőtt az oxalátkiválasztás a vizeletbe, ami arra utalhat, hogy a vörösáfonya-tabletták nagy adagban történő hosszú távú

 

szedése megnövelheti a vesekő kialakulásának veszélyét. Ugyanez a vizsgálat azonban azt is kiderítette, hogy egyidejűleg fokozódott a vizelettel történő magnézium- és káliumkiválasztás is (ez a két anyag gátolja a kőképződést). Amíg nem gyűlik össze elegendő ismeret a vörös áfonyáról, hosszabb távú (pl. egy hétnél tovább tartó), nagyobb adagban történő alkalmazása nem ajánlott azoknál a betegeknél, akiknél vagy akik családjánál visszatérő jelenség a kalciumoxalátos vesekő.

 

 

 

Figyelem! Akut húgyúti fertőzés esetén a vörös áfonyát nem lehet antibiotikumok helyett használni, legfeljebb folyamatos orvosi ellenőrzés mellett.

 

 

 

Kiknek ajánlott tőzegáfonyát használni?

 

A hatóanyagok és a hatásmechanizmus alapján elsősorban azoknak, akik

 

Gyakori húgyúti fertőzésben szenvednek vagy arra különösen fogékonyak (cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek…)

 

Vesekőképződésre hajlamosak

 

Vesehomokjuk van

 

Vizeletpangás áll fenn náluk: pl. prosztatamegnagyobbodáskor, hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyási akadályoknál…

 

Érbetegségekre való hajlam (magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, elhízás) vagy már kialakult érelmeszesedés súlyosbodásának csökkentésére

 

Magas vérnyomás esetén

 

 

 

Forrás: www.celsus.hu