14.000 Ft-tól -5% kedvezmény --- 18.000 Ft-tól INGYENES SZÁLLÍTÁS --- 28.000 Ft-tól -10% kedvezmény

viber Kérdeznél? Hívj!   20/540-3749   h-p  9-16 óráig

vitalimax.hu - potenciakiraly.hu - vitaliman.hu

vitalimax.hu

 

Görögszéna magja

2011.03.22 03:39

Természetes növényi ösztrogénjei fokozzák a nemi hormonok termelését. Sportolóknak kiváló energiaforrás, alkalmas teljesítményük fokozására. 100 g görögszénamag energia tartalma 257-340 kilokalória

 

 

 

https://vitalimax.hu/spl/139708/Dr_Makai_magyar_termekek

 

 

 

A görögszéna magja (Trigonellae foenugraeci semen)

  

A görögszéna magja (Trigonellae foenugraeci semen) az Európai (Ph. Eur. 4.) - és más Gyógyszerkönyvekben DAB 10, ÖAB 9, Helv. VI., HAB. 34.,  Ind. P. C. 53., Ph.Hg. VIII. hivatalos drog. Közvetlen feldolgozásával számos szabadalmaztatott gyógyszer készül.
Értékes, biológiailag aktív hatóanyagait feltáró kutatások különösen az alábbi kémiai összetevőire, azok fiziológiai hatására hívják fel a figyelmünket: 40-45% mézga (galaktomannánok), 30% fehérje, mely különösen gazdag lizin (345mg/g) és triptofán aminosavakban. A 8 % száradó olaja trigonellin, kolin, gentianin és karpin alkaloidot, luteolin, orientin, quercetin, vitexin és izovitexin flavonoidokat tartalmaz. Makro– és mikroelemekben, A-, B-, C- és D-vitaminokban gazdag
. Különösen a szerves vas, szelén és szilícium élettani hatását tartják fontosnak. Szteroid szapogeninek közül a diosgenin, yamogenin, tigogenin és neotigogenin fordul elő, mintegy 0,8 -1 %-ban. Ez utóbbi vegyületek a szervezethormonszabályozásban jelentős szerepet játszanak. Magjának és a különböző eljárásokkal a magból készített kivonatainak legfontosabb hatástani területei: gyulladáscsökkentő, nemi hormonokat szabályozó, tejelválasztást fokozó, antidiabetikus, koleszterint csökkentő, étvágyjavító, érelmeszesedést gátló.

  

Az Európai Bizottság jóváhagyta a görögszénamag belsőleg történő használatát, elismerve étvágyjavító, nyálelválasztást fokozó, vérellátást javító és közepes antiszeptikus hatását, külsőleg történő használatban - helyi gyulladások kezelésére. Állatgyógyászatban betegségek megelőzésére –és gyógyítására kiterjedten használják.

 

Drmakai Görögszénamag tejelválasztás serkentés, mell növesztő tea

 

A görögszéna magja alkaloidot, kolint, keserűanyagot, nyálkát, zsíros olajat, fehérjét és számos, a szervezet számára fontos vitamint tartalmaz. Főzete bélgörcsöt szüntető, szélhajtó és húgykőoldó hatású. Őrleményéből lágyító, pépes borogatót is készítenek. Gazdag foszforban, szerves vasban, szénhidrátokban és nitrogénben. Tartalmaz még diasztázt, alkaloidákat és olyan anyagokat, amely hasznos ellenszere a beteges étvágytalanságnak és a lesoványodás miatti gyengeségnek. Nem lehetetlen, hogy a betegek 1 - 2 kg-ot erősödnek fogyasztása esetén. A görögszénát így tulajdonságai igazi, általános orvossággá teszik: javítja az étvágyat, általános erősítő szer, növeli a vörös vértestek számát, visszaadja a fizikailag lemerült szervezet erejét.  Olyan tulajdonságokkal és tartalommal rendelkezik, mint a csukamájolaj, benne a csontképzést segítő D-vitaminnal.
Egyenlő értékű az
Izlandi zuzmóval./ A XVII. Század óta a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága tüdő- és torokpanaszok esetén. A népies nevén: "köhögés elleni", "láz elleni moszat" elnevezés is innen ered. a szerk./

 

 

 

Magjának nem csak fájdalomcsillapító hatása van (fájdalomcsillapító kenőcsöt lehet belőle készíteni), hanem köhögéscsillapító is. Jelentős eredményeket értek el a TBC és a csontvelőgyulladás gyógyításánál, valamint epehólyag betegségek kezelésénél.
A görögszéna növényi mézgájának külső használata szintén jó szolgálatot tesz, hasonlóan a mag hasznosításához. Keleten emberemlékezet óta fontos táplálékként fogyasztották.
Régi arab orvosok, mint
antidiabetikus szert dicsérik.

 

 

 

Gyomorfekély, krónikus gyomor- és bélhurut esetén is jó hatású. Gyulladáscsökkentő hatása is van (3-4 kanál megsült trigonella lisztet borecettel kell előkészíteni). Mint szájbetegségek elleni szert is számon tartják, hasonlóan a gyermekláncfűhöz és a füzikéhez. Egyaránt alkalmas belső zavarok gyógyítására, légúti megbetegedések kezelésére. Forrázott magja használható gargalizáló szerként, mandulagyulladásra és torokfájásra, diftériára. Gyomor és bélhurut ellen beöntésre, hasmenés ellenszereként, aranyér és végbélgyulladás esetén gyógyszerként.

Alkalmazható meleg, pépes borogatásra szemgyulladás esetén. Mint lemosó, szájfekélynél, szájrepedés esetén és szemölcs elmulasztására. Pépes borogatásként csökkenti az anyaméhi fájdalmakat, mézes vízzel keverve pedig a köszvény és a reuma ellen ajánlott. Hajápolószerként is hatásos: korpásodás ellen és hajnövesztőként.  Mint minden gyógynövény - így a görögszénamag értékét is -kémiai összetétele, azoknak a szervezetben lejátszódó fiziológiai folyamatokra gyakorolt hatása határozza meg.

  

A görögszénamag jellegzetes- átható- kellemes- étvágygerjesztő illatát az illóolajában kimutatott 67 vegyület együttese adja. 20 mg% illóolajat tartalmaz, melynek sűrűsége 0,87, optikai forgatóképessége +10,8, legnagyobbrészt anethol komponensű.                                                   Az illóolaj komponensek közül a Sotolon vegyület a meghatározó, melyet széles körben használnak az élelmiszerekben és a dohányiparban, aromaként.

 


A Cumaran (Kumarin) vegyületcsoportba tartózó Pinostrobin vegyület nem csak, mint illóolaj komponens fontos, de számos kutató, mint bioaktív vegyületként, többek között neki is tulajdonítja a görögszéna gyökmegkötő képességét; antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sejt méregtelenítő,
karcinóma (rákos sejtek) kialakulását megakadályozó, gyomorvédő-aktivitás növelő, anti-mikrobiális hatását.

 

 

 

A görögszénát a fentiek alapján, nyugodtan tekinthetjük természetes antibiotikumnak!

 

 

 

https://vitalimax.hu/spl/139708/Dr_Makai_magyar_termekek

 

 

 

Szaponinok és alkaloidok:

 

Méréseink szerint hozzávetőleg 2-8 % szaponint és 1 % alkaloidot tartalmaz. Ezek hozzájárulnak az emésztőrendszer szabályozásához, az emésztőszervi betegségek megelőzéséhez, a keserű-anyagok étvágyjavító hatást fejtenek ki. Diosgenin a legfontosabb szteroid szapogenin. Mint ösztrogén precursor kedvezően befolyásolja a mestruációs ciklust, hozzájárul a PMS tünetek enyhítéséhez, a menopauzás szimptóma mérsékléséhez. Méhösszehúzó hatású.

 


A szaponinok csökkentik a choleszterint, a táplálékkal felvett koleszterinhez kapcsolódva megakadályozzák annak felszívódását. Trigonellin alkaloida a cukorbetegeknél a glicosurea csökkentését váltja ki.

 

 

 

Olajok:

 

Az extrakcióval kivont olaj erős illatú, keserű. Sűrűség- 0,91, elszappanosítási szám-178-183, nem szappanosítható rész- 3,9 %, jódszám-115,
A nem szappanosítható része laktációt stimuláló,
tejelválasztást fokozó faktort tartalmaz.

 


Zsírsavai: palmitinsav 9,6%, sztearinsav 4,9%, arachid sav 2%/, olajsav 35,1%, linolsav 33,7%, linolénsav 13,8%.

 

Zsírsavai: palmitinsav 9,6%, sztearinsav 4,9%, arachid sav 2%/, olajsav 35,1%, linolsav 33,7%, linolénsav 13,8%.

  

 

 

Prof. Dr. habil. DDr. h. c. Makai Sándor
Tanszékvezető egyetemi tanár

 

Forrás: www.gorogszena.hu