J E L S Z A V A M ?
TÖRZSVÁSÁRLÓI KEDVEZMÉNY + HŰSÉGPONT
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

pack

ingy

ingy

reg
500

MINDIG SZUPER ÁRON...
MENNYISÉGI KEDVEZMÉNY
2 probléma, 2 sikeres termék! Szorongásra Brandenburg Neuro, béltisztításra Normogast. Próbálta már?
IGEN
NEM, de ki akarom próbálni
NEM, de nem is akarom kipróbálni
facebook
BANKKÁRTYA
L Á T O G A T Ó K
0
1
9
2
7
0
4

Vitamin A


Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.


Sorrend:


Sorrend:

Mihez szükséges?

  • Látás folyamatai
  • A bőr és egyéb szövetek épsége
  • A zavartalan növekedéshez
  • A csontok egészséges fejlődéséhez
  • Immunfolyamatok, védekezés különböző fertőzések ellen.

Mennyi szükséges belőle?

Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (µg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.

Miben található meg?

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.

 

Napi szükséglet / adagolás
életkor szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Félévesnél fiatalabb 420
7-12 hónap 400
1-3 év 400
4-6 év 500
7-10 év 700
11-14 év 800 1000
15-18 év 800 1000
19-30 év 800 1000
31-60 év 800 1000
60 év felett 800 1000
szükséglet
(mikrogramm)
férfi
Várandósság 1000 -
Szoptatás 1200 -
Nehéz fizikai munka - 1000
Stressz 1100
Dohányzás 900 1100
Alkohol fogyasztás 1000
Menopauza 800 -
A hiány és többlet hatása

 

Hiányállapotok

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.

Túladagolás

Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.