Csak a LEGJOBB potencianövelők! 3% HŰSÉGPONT + 5-10% MENNYISÉGI KEDVEZMÉNY! Szállítás 699 Ft-tól. Ingyenes 15.000 Ft-tól

viber Tel: 20/540-3749   hétfő-péntek 9-16 óra

vitalimax.hu - potenciakiraly.hu - vitaliman.hu

SZÍV ÉS ÉRRENDSZER

Halolaj hatásai

2011.03.06 14:03

Fontos szerepet tulajdonítanak megfelelő omega-3 bevitelnek kisgyermekkorban és várandóság alatt is.

 

 

Halolaj hatásai:

 

 

 

 

Megelőzi a szívritmus zavarokat, különösen a ventrikuláris fibrillációt, ami a szívbetegségek okozta halálesetek körülbelül egyharmadáért felelős.

 

 

Gátolják a vérlemezkék összecsomósodását, így csökkentik a szívroham kockázatát.

 

 

Lelassítják az artériák meszesedését.

 

 

Elősegítik a természetes nitroglicerin képződését, amely megakadályozza a szív ereinek elzáródását.

 

 

Csökkentik a vér triglicerid szintjét.

 

 

Lelassítják a „rossz”koleszterin termelését.

 

 

Csökkentik a vérnyomást.

 

 

Védenek a vastagbélráktól.

 

 

Pszichiátriai kórképekben (különféle depressziók, PMD stb.) az idegrendszer erősítésével fejti ki jótékony hatását.

 

 

Krónikus gyulladásos kórképekben.

 

 

Szemészeti kórképekben is kimutatható jó hatása.

 

 

 

 

 

Forrás: Dr. Michael D. Jacobson: A biblia és az egészség

 

 

 

 

 

 

Bővebben  az Omega-3 zsírsavakról

 

 

 

 

Táplálkozás-élettani kutatások szerint a civilizált világban számos betegség arra vezethető vissza, hogy miközben nő a zsírbevitel és a túltápláltság, a népesség omega-3 zsírsav hiányban szenved. Míg elődeink táplálékában az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya 1:1 volt, mára ez az arány 1:20-hoz közelít. a megváltozott táplálkozási szokások miatt.

 

 

 

 

Elsőként dán kutatók 1970-es években végzett epidemológiai felmérései mutattak rá arra, hogy a  Grönlandon élő eszkimók körében a kardiovaszkuláris betegségek előfordulási gyakorisága meglehetősen alacsony. Az "eszkimódiéta", azaz a halételek táplákozás-élettani szerepét később számos tanulmány megerősítette: koszorúér betegségek kockázata és  a halfogyasztás között fordított összefüggés áll fönn.

 

 

 

 

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak. Esszenciális zsírsavak közé sorolhatók, mert a  szervezet nem tudja őket szintetizálni, hanem a táplálékkal szükséges a szervezetbe juttani.

 

 

 

 

Az omega-3 zsírsavak legfontosabb képviselői az alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az alfa -linolénsav fő beviteli forrásai növényi olajok, legmagasabb a lenmagolaj omega-3 zsírsavtartalma (40-50%), jelentős tartalommal bír még a repce, szója,tökmagolaj valamint a dió. Az EPA és DHA főként halolajokban fordulnak elő trigliceridek formájában hozzávetőleg 20-30% mennyiségben.

 

 

 

Az alfa-linolénsav egy rossz hatásfokú enzimmechanizmussal alakul át EPA és DHA-vá, ezért ugyanazon hatás eléréséhez lényegesen nagyobb mennyiségű alfa linolénsav bevitelére van szükség. Az omega-3 zsírsavak szervezetben történő hasznosulását tekintve tehát lényegesen előnyösebbek a halolajokban előforduló DHA és EPA, mint a növényi olajokban található ALA.

 

 

 

 

Omega-3 zsírsavak érelmeszesedést gátló hatást fejtenek ki azáltal, hogy stabilizálják az ateroszklerotikus plakkokat, gyulladáscsökkentő és trombocitaaggregáció-gátló aktivitást mutatnak. A hirtelen szívhalál kockázatát is csökkentik. NO emelkedést okoznak,a mely stabilizálja az izomsejtek kontraktilitását. Endothelfunkcióra gyakorolt protektív hatásuk következtében mérsékelt vérnyomás csökkenést idéznek elő.

 

 

 

Farmakológiailag igazolt fontosabb hatásaik az anitrombotikus, antiaritmiás, értágító, gyulladáscsökkentő hatás. Szelektíven gátolják az LDLkoleszterin felvételét.

 

 

Kardiovaszkuláris védő hatásával kapcsolatban nagy betegszámon végzett vizsgálatok állnak rendelkezésre.

 

 

 

 

Javasolt:

 

 

Miokardiális infarktus utáni másodlagos megelőzésben.

 

Endogén hipertrigliceridemiában a diéta kiegészítéseként.

 

 

 

 

Amerikai Szívgyógyászok Egyesületének ajánlása: Heti 2 étkezésben ajánlott halfogyasztás. Amennyiben koszorúér betegség is fennáll naponta 1 g EPA+DHA bevitel szükséges. Trigliceridszint csökkenését szeretnénk elérni napi 2-4 g EPA+DHA adagolás szükséges. Ez utóbbi dózis orvossal való konzultációt igényel.

 

 

 

 

Halolajok fogyasztásának legfőbb veszélye, hogy a szennyezett vizekben élő halak olajában bizonyos toxikus anyagok feldúsulhatnak. Feltétlenül javasolt ezért, hogy a forgalomban lévő halolaj készítmények közül mindig megbízható gyártótól származó, bevizsgált terméket válasszunk, amelyekkel az alkalmazás biztonságossága és a termék megfelelő minősége garantált.

 

Nagyobb dózisok alkalmazása estén a vérzési idő megnyúlhat.

 

 

 

https://vitalimax.hu/spl/726898/Halolaj_Omega_369

 

 

 

 

Forrás:

 

 

Prof. Hohman Judit: Étrendi omega-3 zsírsavak a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében és kezelésében